HomeSitemap
 
 
      

Verhuur onverkochte woning makkelijker

Steeds meer huiseigenaren bevinden zich in de positie dat ze hun woning al heel lang te koop hebben staan, maar de verkoop wil niet vlotten. In situaties waarin men al een ander huis heeft gekocht of betrokken, levert dat nare dubbele woonlasten op. Dat zorgt steeds vaker voor financiële problemen.

Het gaat hierbij niet alleen om mensen die een ander huis hebben gekocht, voordat de huidige woning verkocht is. De laatste twee jaar weten de meesten wel beter: we kopen niet meer voordat er duidelijkheid is over de verkoop van het oude huis. Dat durven we niet aan, uit angst voor een lange periode van dubbele woonlasten. 

Ook mensen in een scheidingssituatie hebben ermee te maken. Ze willen niet meer bij elkaar wonen, dus één van beiden woont al ergens anders. De ander woont nog in het gezamenlijk gekochte huis, maar is eigenlijk niet in staat de hypotheek alleen te betalen. De bank vindt dat tenminste, dus staat de woning te koop. Zolang er geen koper is moeten de hypotheeklasten wel betaald worden. De vertrokken partner is hier mede verantwoordelijk voor, maar heeft inmiddels ook eigen woonlasten.

Voor al deze mensen zou het prettig zijn als de woning gemakkelijk voor een tijdje verhuurd zou kunnen worden. Verhuren is toch wat spannend met veel haken en ogen, huurders krijgen misschien wel rechten en zijn er dan lastig uit te krijgen als de woning wel verkocht wordt, bovendien moet je een vergunning hebben van de gemeente en toestemming van de bank.

Minister Spies van Binnenlandse Zaken wil hierbij gaan helpen door de regels voor tijdelijke verhuur in de Leegstandswet te vereenvoudigen. De procedure voor het aanvragen van een verhuurvergunning zou soepeler worden, en deze woningen zouden niet onder het puntenstelsel (Woningwaarderingsstelsel) vallen. Ook gaat mevrouw Spies met het ministerie van Financiën en de banken om tafel zitten, om te bespreken hoe knelpunten bij tijdelijke verhuur kunnen worden opgelost.

Hier kun je op verschillende manieren naar kijken. Een redenering kan zijn dat woningeigenaren hiermee minder snel de stap zullen zetten om hun vraagprijs aanzienlijk te verlagen - terwijl dat volgens sommige stemmen de enige manier is om de woningmarkt weer op gang te krijgen. Een andere redenering is dat het een mooie verlichting is van de financiële sores waar degenen met een te koop staand huis mee te maken hebben. Tja, voor beide redeneringen is wel iets te zeggen. Uiteindelijk moeten we eerst nog zien of de banken hierin meegaan.

Bron: Auteur: Anneke Ranzato-Versloot

Naar het nieuwsarchief

      
visit Drubbiebuu! Disclaimer