HomeSitemap
 
 
      

Nieuwbouw woningen stijgt met 8 procent

AMSTERDAM - Het aantal bouwvergunningen voor woningen is vorig jaar met 16 procent gestegen. In totaal werden 96 duizend bouwvergunningen verleend. Dit is het hoogste aantal in bijna tien jaar.

Ook het aantal opgeleverde woningen is vorig jaar toegenomen, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag heeft gepubliceerd. De stijging van 8 procent tot 72 duizend woningen was vooral te danken aan het grote aantal nieuwe huurappartementen. Dit type woning is goed voor ruim eenderde van de nieuwbouw. Vorig jaar werden 5.400 meer woningen opgeleverd dan in 2005. Daarvan waren 4.500 appartementen. Het aantal opgeleverde eengezinswoningen bleef stabiel.

Aedes, de brancheorganisatie voor woningcorporaties, laat weten dat vooral veel huurappartementen zijn gebouwd omdat in de huursector veel vraag is naar kwalitatief goede appartementen.

Het aantal vergunningen is geen garantie dat dit jaar bijna honderdduizend nieuwe woningen worden gebouwd. Zowel de Vereniging Eigen Huis als de brancheorganisatie Bouwend Nederland wijzen op het verschil tussen het aantal bouwvergunningen en het aantal uiteindelijk opgeleverde woningen. Bovendien wordt de periode tussen vergunning en oplevering steeds langer. Als oorzaken worden genoemd de bezwaarschriften die omwonenden en milieugroepen indienen tegen bouwprojecten, en het niet op elkaar aansluiten van vraag en aanbod.

Per saldo groeide de woningvoorraad vorig jaar met 58 duizend: 80 duizend nieuwe huizen minus 22 duizend gesloopte woningen. Nederland telde eind vorig jaar bijna 7 miljoen woningen. Het CBS verwacht dat de 7-miljoenste woning deze herfst wordt opgeleverd.

De meeste vergunningen werden verleend in Zuid-Holland. Deze provincie verstrekte bijna 23 duizend vergunningen, een stijging van 38 procent ten opzichte van 2005. De enige provincie waar het aantal vergunningen terugliep, was Noord-Brabant.


Bron: Volkskrant 14 maart 2007

Naar het nieuwsarchief

      
visit Drubbiebuu! Disclaimer